Město zamilovaných, Benátky severu. Vítejte v Bruggách

Město s vůní čokolády, klidných nábřeží, kulturních tradic a uměleckých pokladů. I tak bychom mohli popsat toto romantické město s úchvatnou historií, které zůstalo naprosto oddané své středověké podobě. Možná jste se setkali i s výrazem Benátky severu a není se vůbec čemu divit, je totiž protkáno množstvím kanálů, které ho dokonce spojují s jinými městy.

Bruggy jsou nádherným místem k návštěvě. Kromě rodného holandského jazyka se zde dorozumíte i anglicky, což může být velká výhoda pro mnohé angličtináře. Srdcem samotného města je dlážděné náměstí nazývané Grote Markt, nejvíce známé pro svou pohádkovou vánoční atmosféru. Jedná se totiž o velké tržiště, na kterém najdete snad všechny potřebné dárky pro své blízké i s tou výhodou, že se nemusíte mačkat nikde v davu, a to vše za doprovodu příjemné atmosféry a impozantního osvětlení. Stánky navíc navazují po celém městě z centra i do přilehlých uliček, takže si během návštěvy užijete i příjemnou procházku. A kdo by byl náhodou z chůze unavený, může nasednout na loďku, dát si hrníček horkého čaje na zahřátí a vydat se na plavbu skrze starověké kamenné mosty na klidných vodách po setmění.

Nejlepší místa k vidění

Když se ještě na malý okamžik vrátíme k velkému tržišti na Grote Mark, nelze přehlédnout zářivé světlo radnice Stadhuis. Jedná se o gotický sál 15. století s grandiózním schodištěm, klenutými stropy a nástěnnými malbami.

Na druhé straně náměstí se naopak nachází Bazilika Svaté Krve (Basilica of the Holy Blood). Ačkoliv se na první pohled může zdát malá, uvnitř je překvapivě prostorná. Relikvie Svaté Krve je uschována vevnitř. Uprostřed náměstí Brug nám každou chvílí projíždí kočáry, na kterých nás kočí za menší poplatek zaveze na prohlídku města i po dalších památkách.

Kostel Panny Marie

Zřejmě nejvýraznější dominanta belgického města je zdejší gotická katedrála, jejíž nejvyšší část šplhá do výšky více než 122 metrů a v jejímž nitru se celá obklopená šedými sloupy nachází bílá mramorová socha Madony s dítětem, vytvořena známým umělcem Michelangelem.

Při hledání lásky

Ti, kteří stále ještě hledají svou lásku, by se měli vypravit na procházku k jezeru lásky – Minnewater (,,Mine“ znamená vlámsky láska). Jezero je údajně obdařeno mocí, která vám pomůže najít vaši životní lásku. K romantickému zážitku přidá i hejno labutí, které se vždy pohybuje buďto v parku, nebo v okolí jezírka. Někteří lidé přezdívají Bruggy i jako městem zamilovaných a možná i proto se labutě staly symbolem města. Ironií zamilovaného příběhu je fakt, že jezero vede k budovám známým také jako ,,bekináže“. Ačkoliv jsou nyní kláštery vedeny 2000 benediktinkami, dříve sloužily jako domov pro svobodné či opuštěné ženy.

Pro milovníky umění

Milovníci umění si přijdou na své návštěvou výtvarného Grogingenského muzea, které se může pochlubit řadou impozantních obrazů od umělců, jako jsou Van Eyck nebo Memling. A pokud obrazy nejsou vaším šálkem kávy, rychlá návštěva muzea diamantů se nakonec může ukázat jako zajímavá. Obzvláště pokud považujete třpytivé kameny za část umělecké formy.

Kde nakupovat?

Bruggy mají některé zajímavé obchody schovány v ulicích, kde byste je normálně nehledali. Například chytří milovníci módy mohou najít nějaké skvělé značkové oblečení za zvýhodněné ceny v Trocu (ulice Korte Zilverstraat 12). Milovníci čokolády mají na výběr z opravdu mnoha míst, ale zvláště dobré čokolády najdou v Dumonu (Eiermarkt, 6). Jejich specialitou jsou zejména pralinky. Mezi ostatní belgické gastronomické speciality patří klobásy, paštiky a sýry. Takové najdete třeba u Diksmuids Boterhuis (Geldmuntstraat 23).

Zajímavost na závěr

Jedinečnost celého města zdůrazňují malebné kanály, díky kterým Bruggy kdysi tak prosperovaly. Zalíbení v nich našel i sám Winston Churchill, a dokonce je i maloval. Dokladem nám je jeho fotografie s malířským stojanem na jednom z nábřeží.

 

Foto: travel55, short-breaks, thetravelmagazine

Speciály

Rezorty