Fantastická dovolená na samotném vrcholku Českého ráje

Riegerova chata se nachází 744 metrů nad mořem na samotném vrcholku Kozákova, nejvyšší hory Českého ráje, kde na vás čeká úžasné ticho, neboť nejbližší obytné město je odtud vzdáleno více než kilometr, útulné ubytování ve zcela zrekonstruovaných pokojích a především božské panorama jak na celý Český ráj, tak na přilehlé Orlické, Lužické, Jizerské hory anebo Krkonoše. 

Lidé se často ptají, než někam vyrazí, zdali se mohou těšit na pohodlné ubytování a na krásnou přírodu. V našem přípradě se není čeho obávat, protože se vám dostane obojí. Riegrova chata byla pro turisty otevřena poprvé v letech 1928 a v roce 2003 se dočkala veliké rekonstrukce, díky níž si pobyt zde o to více užijete. Kolem chaty vede řada vyznačených turistických cest prakticky ze všech významných míst v regionu, kterými se ve svém volném čase můžete vydat. 

Ubytování je hostům připraveno ve dvou až pětilůžkových pokojích, kde na vás čeká vlastní koupelna se sprchovým koutem, sociálním zařízením, televizí se satelitním příjmem, bezdrátovým internetovým připojením, vkusným nábytkem a také posezením k relaxaci například u nějakého dobrého filmu. Za menší příplatek si s sebou můžete vzít i svého čtyřnohého rodinného mazlíčka, kterému se v místním prostředí rozhodně bude líbit. 

Otázku stravy za vás vyřeší restaurace v krásném prostředí s 62 dostupnými místy. Při výběru z jednotlivých balíčků, ať už polopenze, nebo plné penze, budete zásobováni chutnými pokrmy převážně z tradiční české kuchyně a komu by to nestačilo, může si vybrat z minutkových specialit v jídelním lístku. K dobrému jídlu patří i dobré pití, a to si můžete dopřát buďto v téže restauraci, nebo v kiosku s venkovním posezením hned naproti. 

Když se budete chtít porozhlédnout po blízkém okolí a u toho se třeba věnovat své oblibéné činnosti, nebojte se si sbalit své věci a přijet autem, protože na Kozákov vede silnice hned ze dvou stran. V zimním období sice bývá silnice od Bačova zavřená, ale i tak by to na sebevětší poznávací účely nemělo mít vliv. 

Nové zážitky jsou vždy tím pravým lákadlem a my ani nemusíme chodit někam daleko, abychom si jeden takový užili. Oblast Kozákova a především Riegerovy chaty je turisty velmi proslulá i díky přísedící rozhledně, odkud vás čeká již první zmíněný panoramatický výhled na překrásnou krajinu Českého ráje.

Jestli jste milovníci cykloturistiky, může se toto místo stát rájem vaší oblíbené zábavy. Přilehlé cyklostezky vás zavedou například do Železného brodu, na Prachovské skály, do Bozkova, Semil nebo jenom kolem Kozákova. Na výlety se hodí zejména crossové kolo, ale pokud se vydáte trasou třeba ze Sychrovského zámku na Malou skálu, postačí vám i běžné silniční. 

Oblíbenou destinací a pro někoho kolikrát samotnou dominantou Českého ráje je hrad Trosky, který patří mezi nejnavštěvovanější hrady v Česku. Dvě pozůstalé věže, jež je možné vidět už z dálky, nesou jména Panna a Baba, přičemž je velikostně od sebe dělí pouhých 10 metrů. Ta vyšší z nich (Panna 57 metrů) je nejvyšším bodem celého hradu a zároveň nejvyšším místem Vyskeřské vrchoviny. Pokud hodláte destinaci navštívit, měli byste si pospíšit, protože hrad bývá veřejnosti zpřístupněn pouze v období od dubna do září. 

Speciály

Rezorty